Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

INLAND EMPIRE


















Εστω και σε dvd κατόρθωσα να δω τη ταινία του Λυντς. Για πρώτη φορά, γιατί φυσικά θα επακολουθήσει η δεύτερη απαραίτητη φορά. Γιατί δεν είμαι από εκείνους τους τυχερούς (υπάρχουν άραγε?) που με το που θα δουν μια ταινία του Λυντς μπορούν να σχολιάσουν ελεύθερα, έχοντας καταλάβει τα πάντα, και μάλιστα κοιτώντας με συγκαταβατικό τρόπο τους υπόλοιπους "πτωχούς" :)

Οχι, εγώ παιδιά δεν είμαι από αυτούς τους τυχερούς. Αφού ξεπέρασα την πρώτη μισή ώρα και την ασφυξία που ένοιωθα χαμένη μέσα σε ένα ανεπανάληπτο λαβύρινθο, κρατήθηκα από την φοβερή ερμηνεία της Laura Dern, και το φόβο των κουνελιών.... Ναι αυτός είναι τρόμος.

Μπορώ να δω άνετα το evil dead ή το braindead μασουλώντας πατατάκια και χασκογελώντας, αλλά είναι αδύνατο να χαμογελάσω με τους φόβους που σκαλίζει ο Λυντς.

Η ταινία τελειώνοντας μου άφησε την ίδια εντύπωση όπως όλες οι ταινίες του απίστευτου Λυντς. Ξέρω ότι είδα κάτι αριστουργηματικό και πρέπει (αν χρειαστεί , δεν είναι και απαραίτητο) να ανακαλύψω σιγά σιγά γιατί ήταν τόσο αριστουργηματικό. Ξέμπλεξα από το λαβύρινθο όπως όπως. Ισως να είχα ξεμπερδέψει καλύτερα από την πρώτη στιγμή αν κοίταζα λιγάκι πιο προσεκτικά τη βελόνα να γυρίζει πάνω στο δίσκο.

Η ουσία είναι ότι ο Λυντς είναι μαγικός. Κι όπως κάθε μαγεία νοιώθεις τα αποτελέσματά της απρόβλεπτα. Δεν ξέρεις τι μάγια χρησιμοποιήθηκαν αλλά είσαι μαγεμένος.

Είναι κάποιος εκεί έξω?

4 σχόλια:

ANDREAS KATSIKOUDIS είπε...

Σιγά μην προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το σενάριο σε ταινία του Λυντς... Οι εικόνες του μας φτάνουν και περισσεύουν!

Stratos είπε...

Την είδα χθες...
Έχασα την μπάλα... για να μην πω το γήπεδο καλύτερα.

Ητάν και πολύ μεγάλη η ταινία και δεν είναι και εύκολο να την ξαναδείς.

Αυτό με την βελόνα που λες δεν το κατάλαβα (να ήταν και το μόνο... :D)

Το Mullholand Drive ήταν πιο κοντά στο ΙQ μου.

kioy είπε...

Αριστουργηματική γραφή στα πειράματα του με τον ευρυγώνιο φακό. Μια ταινία που χρήζει επανελειμένης ανάγνωσης!
Χαίρομαι που σε βρήκα!

vasiliskos είπε...

kjoy τώρα βλέπω το μπλογκ σινεμά.. Εχει μπόλικα να ψαχουλέψω! Χαίρομαι που σε βρίσκω επίσης :)